czwartek, 8 stycznia 2009

PORA NA SZNYCELKI Z INDYKA

dla 2 osób:

  • 3-4 sznycelki z piersi indyczej
  • 1 mala cebula
  • 1 mały por
  • 1 łyzka masła
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki bulionu
  • sól, pieprz


3-4 cienko ukrojone sznycelki z piersi indyka (wtedy nie trzeba ich zbijać- ale jeśli chcemy, żeby nie uszkodzić mięsa powinniśmy robić to przez folie) obtaczamy w świeżo-zmielonym pieprzu i soli, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek (± 2 łyżki) i smażymy aż się przyrumienią. Następnie przekładamy do rondelka i na każdy sznycelek kładziemy kawałeczek masła (około pół łyżeczki), przykrywamy, odstawiamy.
Cebulkę pokrojoną w piórka (czyli podłużne paseczki) oraz pora pokrojonego w pół-talarki wrzucamy na patelnię z oliwą po sznyclach i dusimy przez około 5-10 minut na małym ogniu, dodajemy pół szklanki bulionu i przekładamy do rondelka ze sznycelkami.

Podajemy z ziemniaczkami i mizerią (albo z czymkolwiek innym ;)

Czas przygotowania: 30 minut max

Ilość kalorii: niewiele

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń