środa, 24 czerwca 2009

PASZTET BABCI IRENKI

Przepis na pasztet Babci Irenki jest najlepszy na świecie. Wiele osób pamięta i wspomina z nostalgią wiele babcinych dań. Wśród jej perełek był między innymi wyśmienity, idealnie doprawiony pasztet, którym nas wszystkich obdarowywała. Staram się jak mogę, żeby dokładnie powtórzyć kroki mistrza :) Mam nadzieję, że mi się udało.


Składniki na dwa pasztety po 1 kg:
  • surowe podgardle wieprzowe - 500g
  • wieprzowina (np. szynka), wołowina, cielęcina, drób - 1 kg od szynki
  • listek, sporo ziela angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2-3 cebule (jedną podsmażamy na 2 łyżkach masła, pozostałe gotujemy z mięsem)
  • wątróbka drobiowa  - 500g  umyć (należy gotować osobno, przegotować, wylać i jeszcze raz zagotować, nie za długo, żeby nie była sztywna)
  • 1-2 kajzerki
  • 6 jajek (na każdy kg mięsa od 2-3 jajek)
  • bułka tarta do posypania


Możecie użyć też po prostu mięsa z rosołu i z niego zrobić pasztet. Im więcej rodzajów mięsa tym pasztet bogatszy.
Mięso gotujemy z listkiem, zielem, cebulą aż będzie miękkie. Do wywaru z mięsa wkładamy kajzerkę albo dwie, wyciskamy i razem z mięsem kręcimy w maszynce, gdy jest jeszcze ciepłe.
Doprawiamy: pieprzem, solą gałką muszkatołową (prawie całą).
Dodajemy jajka (możemy osobno ubić pianę z białek).
Mieszamy, wkładamy w brytfankę wysmarowana masłem i bułką tartą, na wierzchu też posypujemy bułeczką. Pieczemy około 45-60 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. W trakcie pieczenia możemy też sprawdzać patyczkiem, czy jest już gotowy. Zostawiamy w piekarniku, żeby ostygł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń