piątek, 16 września 2011

KURCZAK Z CUKINIĄ I MAKARONEM SOJOWYM


Skład brzmi tak groźnie i długo, ale to danie robi się dosyć szybko. A gdy chcę jeszcze szybciej nie patyczkuję się z krojeniem warzyw tylko przyznam się bez bicia, że używam mrożonej mieszanki chińskiej i dorzucam czasem coś więcej ;)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • papryczka chilli
  • papryka słodka
  • kilka rzodkiewek
  • duża cukinia
  • por
  • cebula + łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • makaron sojowy
  • sos sojowy
  • łyżka pasty sambal oelek
  • łyżka srirachy
  • łyżeczka tajskiej pasty chilli
  • kilka listków limonki


Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na odrobinie oliwy, gdy się lekko zarumieni dodajemy cukier i zostawiamy jeszcze chwilkę, żeby się lekko skarmelizowała.

Makaron przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Często używam też makaronu ryżowego i z fasoli mung.

Paprykę kroimy w paseczki, pora i rzodkiewkę w talarki a czosnek, papryczkę chilli i cukinię jak chcemy - ja ją starłam przy pomocy obieraczki na długie paseczki.
Dusimy warzywa na oliwie lub oleju podlewając sosem sojowym.

Piersi z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, mieszamy ze srirachą, tajską pastą chilli i sambal oelek. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

Na makaronie układamy warzywa, następnie kurczaka a na wierzchu dekorujemy cebulką.
Smacznego! (lepiej smakuje pałeczkami ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń