poniedziałek, 12 września 2011

ZUPA CZOSNKOWA Z KLOPSIKAMI CZOSNKOWO-SEROWYMI

Tak jakoś zimno i ponuro się już robi na dworzu, więc czas wyciągnąć imbir, czosnek, cytrynę i miód i się rozgrzać i przygotować organizm na jesienne chłody.
A nic lepiej nie rozgrzewa niż talerz porządnej, gorącej zupy z mięsną wkładką ;)

Składniki:

  • 400-500g zmielonej piersi z indyka (może być też cielęcina)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owianych bezglutenowych
  • garść drobno startego żółtego sera
  • łyżeczka warzywnej przyprawy bez glutaminianów i innych E
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 garście posiekanej natki z pietruszki
  • 2 litry bulionu (u mnie rosół wołowy) tu znajdziecie przepis na rosół z fenkułem, rosół królewski
  • duża pokrojona w drobną kostkę cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Mięso mieszamy z jajkiem, przyprawą, solą, pieprzem, żółtym serem, garścią natki i 2 ząbkami czosnku (1 ząbek zostawiamy), dodajemy podsmażoną na oliwie cebulkę. Formujemy kuleczki i gotujemy w rosole. Ja to robiłam od razu wrzucając je do gotującego się rosołu. Gdy pulpeciki będą już ugotowane wciskamy do zupy ząbek czosnku i dodajemy drugą garść natki.
Możemy podać z grzankami.
Smacznego i duuuużo ciepła :)

1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń