czwartek, 3 maja 2012

SZPARAGI PIECZONE Z OLIWĄ Z CZOSNKIEM, CHILLI I BALSAMICO

Już zapowiedziałam w domu, że szparagi będą codziennie do końca sezonu, czyli gdzieś tak około 20 czerwca. Chłopaki mają mi powiedzieć jak będą chcieli już coś innego, wtedy zostanę sama na szpargowym placu boju ;)
Dziś pieczone zaserwowałam pieczone, polane aromatyczną oliwą.

Składniki:


  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (czasem używam oliwy z zalewy z suszonych pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku - wyciśnięte
  • papryczka chilli
  • łyżka balsamico (gęstego, mój ulubiony il borgo del balsamico czerwony)
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: odrobina pimientonu lub pikantnej papryki
Szparagi czyścimy, ja nawet w zielonych obieram dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy oliwą wymieszaną z przyprawami, czosnkiem, chilli i balsamico. Przykrywamy folią do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Ja lubię lekko al dente, więc możecie je podpiec dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń