czwartek, 7 lutego 2013

MINI POMARAŃCZOWE FARFALLE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ

Dostałam od Doboshi pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;)
Za to my spałaszowaliśmy z przyjemnością.

Składniki:

  • 250g krewetek
  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • cebula
  • czosnek
  • słoik sosu tomate frito lub przecieru dobrej jakości (można dosłodzić ksylitolem)
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka z pietruszki
  • sok z cytryny
  • pikantna papryka w proszku może być pimienton

Krewetki obieramy, skrapiamy cytryną, oprószamy papryką i smażymy na oliwie. Zdejmujemy z patelni. Cebulę i czosnek drobno kroimy, następnie podsmażamy razem z bazylia i oregano, dodajemy startą na tarce, na grubych oczkach cukinię. Dodajemy tomate frito i krewetki. Chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem, posypujemy natką z pietruszki.


1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń