poniedziałek, 6 maja 2013

PYSZNY KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW


Nareszcie się zaczął sezon szparagowy! Wracając z majówki kupiliśmy po drodze prosto z pola główki białych szparagów. Dziś zrobiłam z nich wyśmienity i szybki krem.

Składniki:
  • pół kilograma szparagów
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • chlust oliwy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • papryczka chilli - opcjonalnie
  • dodatki: oliwa smakowa, pesto z bazylii, parmezan
Cebulę, czosnek, selera i pietruszkę podsmażamy na odrobinie oliwy. Szparagi obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Około 15 minut. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Możemy podać z płatkami parmezanu, oliwą lub pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń