sobota, 14 grudnia 2013

SMALCZYK ŚWIĄTECZNY Z ŻURAWINĄ

Zaczęłam powoli przygotowywać świąteczne przysmaki. Smalczyk zamówił mój kolega, a żeby było bardziej świątecznie postanowiłam, że tym razem będzie wersja z żurawiną.

Składniki:

  • 500g słoniny
  • 250 g boczku
  • 250 g podgardla
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 200 g świeżej żurawiny
  • sól, pieprz, cząber, majeranek, czosnek niedźwiedzi
Zmieloną lub pokrojoną drobno słoninę roztapiamy na małym ogniu. Gdy już tylko pozostaną małe skwarki, dodajemy boczek i podgardle, smażymy, na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starte na grubych oczkach jabłka. Po około 20-30 minutach żurawinę, którą lepiej przekroić, bo strzela.
Na koniec dodajemy zioła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń