czwartek, 9 marca 2017

Sałatka z pieczoną papryką i szparagami

Uwielbiam pieczoną paprykę, szczególnie tę podłużną. Już sama upieczona z oliwą i solą jest wyśmienitą przystawką. Trzymam ją w lodówce i dodaję do różnych dań.
Robię też wersję sałatki bez szparagów, tylko z pieczoną papryką, ale dodaję świeżą kolendrę zamiast bazylii, nie dodaję zielonego pieprzu, ale za to odrobinę czerwonej cebuli.


Składniki:

  • Mix sałat
  • Pomidorki koktajlowe - garść
  • Szparagi zielone - kilka sztuk
  • Papryka pieczona - wcześniej i obrana ze skórki
  • Świeża bazylia
  • Zielony pieprz
  • Sól himalajska
  • Chlust oleju z orzechów laskowych (może być oliwa)
  • Chlust dobrego octu balsamicznego (8-12 lat) 


Wrzuć miski sałatę. 
Szparagi umyj, odkrój dolną, twardą część, resztę pokrój w kawałki i zblanszuj na patelni z solą i odrobiną wody aż nabiorą ładnego jaskrawego koloru i będą al dente. Można je też podsmażyć na oliwie
Paprykę, uprzednio upieczoną i obraną ze skórki pokrój w niewielkie kawałki i dodaj do sałaty.
Pomidorki przekrój na pół i dodaj do miski.
Posiekaj kolendrę - dodaj do reszty.
Dodaj łyżeczkę zielonego pieprzu, oliwę i ocet.
Posól, pomieszaj i zajadaj!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń